Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages

Sunday, 1 April 2012

khat.hye! olla!

today, was a awesome day. guess what? aha! saya masuk pertandingan tulisan khat. dekat stadium mini Kuala Pilah. hehe! saya dengan rakan kelas saya iaitu Muahammad Ikram. huhu! dekat sane, saya tengok, terlalu ramai yang buat tulisan khat dia cantik sangat2. compared with me, terlalu jauh gap dia. but, saya dah buat yang terbaik mungkin. hihi! alhamdulillah, selesai sudah. result dia kene la tunggu pukul 8.00 ni. hadiah di agak lumayan, first, RM200. wokk!! wow! hoho!

saya nak share dengan korang 1 article ni. tengok ni!

Air mata seorang lelaki,Andai mengalir kerana kecewa dengan cinta wanita,Maka hilanglah sifat pemimpinnya.
Air mata seorang lelaki,Andai mengalir kerana kecewa dengan dunia,Maka hilanglah sifat redhanya.Air mata seorang lelaki,Andai mengalir kerana tidak sanggup melihat kesusahan orang tuanya,Maka terbitlah sifat belas ehsannya.Air mata seorang lelaki,Andai mengalir kerana terluka,Maka hilanglah sifat kekuatannya.Air mata seorang lelaki,Andai mengalirnya kerana takutkan Allah S.W.T,Maka bergembiralah,Kerana air mata yang sedikit itu mampu,Memadamkan api neraka kelak.Rasulullah S.A.W telah bersabda:
“Bahawa tidak akan masuk neraka orang menangis kerana takut kepada Allah S.W.T sehingga ada air susu kembali ke tempat asalnya.”Dalam sebuah kitab Daqa’iqul Akhbar menerangkan bahawa akan didatangkan seorang hamba pada hari Kiamat nanti, dan sangat beratlah timbangan kejahatannya, dan telah diperintahkan untuk dimasukkan ke dalam neraka.
Maka salah satu daripada rambut-rambut matanya berkata:
“Wahai Tuhanku, Rasul Engkau Nabi Muhammad S.A.W telah bersabda, sesiapa yang menangis kerana takut kepada Allah S.W.T, maka Allah S.W.T mengharamkan matanya itu ke neraka dan sesungguhnya aku menangis kerana amat takut kepada-Mu.”Akhirnya Allah S.W.T mengampuni hamba itu dan menyelamatkannya dari api neraka dengan berkat sehelai rambut yang pernah menangis kerana takut kepada Allah S.W.T. Malaikat Jibril A.S mengumumkan, telah selamat Fulan bin Fulan kerana sehelai rambut.
Dalam sebuah kitab lain, Bidayatul-Hidayah, diceritakan bahawa pada hari Kiamat nanti, akan didatangkan neraka jahanam dengan mengeluarkan suaranya, suara nyalaan api yang sangat menggerunkan, semua umat menjadi berlutut kerana kesusahan menghadapinya.
Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:
“Kamu lihat (pada hari itu) setiap umat berlutut (yakni merangkak pada lututnya). Tiap-tiap umat diseru kepada buku amalannya. (Dikatakan kepadanya) Pada hari ini kamu dibalasi menurut apa-apa yang telah kau kerjakan.” (Surah al-Jathiyah ayat 28)Sebaik sahaja mereka menghampiri neraka, mereka mendengar kegeraman api neraka dengan nyalaan apinya, dan diterangkan dalam kitab tersebut bahawa suara nyalaan api neraka itu dapat didengar sejauh lima ratus tahun perjalanan.
Pada waktu itu, akan berkata setiap orang hingga Nabi-nabi dengan ucapan:
“Diriku, diriku (selamatkanlah diriku Ya Allah) kecuali hanya seorang nabi sahaja yang akan berkata, “Umatku, umatku.”Beliau ialah junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W. Pada masa itu akan keluarlah api neraka jahim seperti gunung-gunung, umat Nabi Muhammad S.A.W berusaha menghalanginya dengan berkata:
“Wahai api! Demi hak orang-orang yang solat, demi hak orang-orang yang ahli sedekah, demi hak orang-orang yang khusyuk, demi hak orang-orang yang berpuasa, supaya engkau kembali.”Walaupun dikata demikian, api neraka itu tetap tidak mahu kembali, lalu malaikat Jibril berkata,:
“Sesungguhnya api neraka itu menuju kepada umat Muhammad S.A.W”Kemudian Jibril membawa semangkuk air dan Rasulullah S.A.W meraihnya. Berkata Jibril A.S.:
“Wahai Rasulullah, ambillah air ini dan siramkanlah kepadanya.”Lalu Baginda mengambil dan menyiramkannya pada api itu, maka padamlah api itu. Setelah itu Rasulullah S.A.W pun bertanya kepada Jibril A.S:
“Wahai Jibril, apakah air itu?”Maka Jibril berkata:
“Itulah air mata orang derhaka di kalangan umatmu yang menangis kerana takut kepada Allah S.W.T. Sekarang aku diperintahkan untuk memberikannya kepadamu agar engkau menyiramkan pada api itu.” Maka padamlah api itu dengan izin Allah S.W.T.”Telah bersabda Rasulullah S.A.W:
” Ya Allah, anugerahilah kepada kami dua buah mata yang menangis kerana takut kepada-Mu, sebelum tidak ditemunya air mata.”

Via Iluvislam.


harap baca, untuk diri korang jugak.

okay la korang, nak out ni. bye!

p/s: hari khamis ni pertandingan choral speaking. hope we will success with it. and, and, for those my friend who was mendoakan saya for tulisan khat tu, thank you soo much dear!! <3 jasa korang amat dihargai.

wasalam,
thank you for reading this entry

No comments :

Post a Comment

COPYRIGHT@ Segala yang tercatat di dalam blog ini adalah hak milik syazana yaya's blog